Život v krabici.

22. 05. 2019 11:06:54
President Václav Havel nazval paneláky králíkárnou. Já ho trochu poopravím. Jsou to krabice. Zvláště menší byty do 30 metrů čtverečních připomínají spíše hotelový apartmán.

Zamáčknu řinčící budík a ještě přiospalá běžím do koupelny. Vyhýbám se skříni a cestou málem zašlápnu svou kočičku otírající se o mé nohy, čímž mi projevuje svou náklonnost. Jeden pokojík je mou ložnicí, pracovnou i obývákem. A také jídelnou protože do mini kuchyňky už se nevejde ani jídelní stolek. Marně mi feng šuej určuje jak mám umístit nábytek včetně postele abych přivábila pozitivní energii, zdraví a štěstí do domu. A tak si alespoň v jednom vietnamském obchůdku kupuji zlatavou kočičku s mávající rukou. Koupelna byla stvořena leda tak pro Sněhurku, zrovna tak jako místnost kam i císař pán chodíval vždy sám. Předsíň z níž vcházím z jedné strany na chodbu a z té druhé do místnosti kde spím, jím, studuji, sleduji televizi a cvičím je tak úzká, že když otevřu dveře z bytu ven, připadá mi, jako bych spala na chodbě.

Má to i svá "pozitiva". Přesně vím, kdy přichází domů můj postarší soused, v jaké náladě a že je stále na živu. A také v který čas jde na toaletu i spát. Jen si občas nejsem jistá, zda právě hraje bowling či na podlahu rozsypal brambory. Místností se rozléhají rány jako z děla. A než se odstěhovali mladší sousedé, můj večerní život při sledování seriálu okořenily jejich milostné chvilky. Když se tak poohlédla kolem a kolem, zjistila, že vlastně žiji v krabici. Čtvercový tvar pokoje spolu s nízkým stropem musel být vykonstruován snad jen pro přespávající " krabičáky". Mít byt alespoň balkón nebo terasu, to by bylo jiné kafíčko. Kdo takovéto bejváky vymyslel by zasloužil rovnou Nobelovu cenu anebo doživotní vězení v takovéto krabici. Zůstane-li člověk sám a musí -li se najednou odstěhovat z místa kde prožil většinu část svého života a zapustil kořeny, nic jinému mu vlastně ani nezbývá. Může být vůbec rád, že bydlí, má svou teplou postel a židli. Tržní prostředí je nemilosrdné a takovéto panelové krabico-králíkárny už se šplhají k jednomu milionu i v menších městech. Vydělali jen ti, co je odkoupili od měst jen za pár desítek tisíc. A ti, co si je později od nich za nekřesťanské peníze koupili budou splácet hypotéku dokonce života.

Jen nechápu toho architekta. Ve větším prostoru vše vyzní do ztracena, v menším je slyšet takřka každé špitnutí. A tak ví každý o každém téměř vše aniž by se ti lidé navzájem znali. Jedna z mých kamarádek se provdala do Německa a když přijela před pár lety na návštěvu se svým manželem jako hora, měli co dělat, abychom se do bytu vůbec všichni vešli. Hans to prostě nedokázal pochopit. Takovýto mini prostor viděl snad poprvé v životě. Prý si připadá jako v krabici. To už jsem se fakt musela od srdce zasmát. Zřejmě si přečetl mé dlouholeté myšlenky. Paneláky v Německu sice mají také, avšak nejmenší byt má rozlohu nejméně šedesát metrů čtverečních plus velká terasa či balkón. A když uslyšel splachovat souseda nade mnou či dokonce čůrat do záchodu, přešla ho chuť na jídlo a šli raději do restaurace. Panelák je dost velký průchoďák. Usedlíci vymírají a tím skomírá i okolí. O dům se pomalu nemá kdo starat, každý si hledí jen svého. Pro mnohé obyvatele co za prací dojíždějí do jiných měst se stal pouhou noclehárnou a cizincům v pronajatých bytech je to jedno tak jako jejich majitelů co si přijedou jen pro činži.

Nakonec si ho své pomocí alespoň trochu odhlučnila stropními deskami a zařídila ve skandinávském stylu se spoustou květin.při procházce městem na jedné vývěsní tabuli objevila prodej garsonky o osmnácti metrech čtverečních. Tak nevím, zda si takovéto bydlení pořídí lidé či trpaslíci. Konec konců, ke spokojenosti a štěstí stačí asi skutečně málo. Pořídila si domácí mazlíky s nimiž se nám žije celkem hezky i v té panelákové krabici. Alespoň, že krásnou přírodu mám takřka za rohem a nepozve-li si soused zrovna své kumpány z mokré čtvrti, je tu celkem klid.

Autor: Vladislava Chourová | středa 22.5.2019 11:06 | karma článku: 17.23 | přečteno: 709x

Další články blogera

Vladislava Chourová

Bydlím u své kočky.

Mnohý řekne jen kočka. Obyčejná svéhlavá kočka, která uzná za vhodné, kdy se má přijít pomazlit nebo si vůbec najít na svého páníčka čas. Moje kočičky však jsou vznešené, umazlené bytosti s velkým kočičím srdíčkem. Prostě dámy i

16.9.2023 v 19:38 | Karma článku: 19.56 | Přečteno: 399 | Diskuse

Vladislava Chourová

MS v hokeji 2023.

Miluji hokej. Vlastně mě k němu přivedl můj tatínek. Zatímco on pln hrdosti celým svým srdcem fandil českému týmu, já jsem zase především v mladším věku fandila své zemi zaslíbené Kanadě, v níž jsem toužila žít. Jenže jak se říká,

16.5.2023 v 17:04 | Karma článku: 9.24 | Přečteno: 219 | Diskuse

Vladislava Chourová

Staří jako Metuzalém a upachtění jako Mojžíš aneb důchod in memoriam.

Metuzalém žil neuvěřitelných 969 let. Tak praví kniha Genesiis. Dle vědeckého bádání se však může jednat o písařskou či překladatelskou chybu a Metuzalém by se na tamní dobu dožil úctyhodného Bohem požehnaného věku 81 let, kdy

13.5.2023 v 15:28 | Karma článku: 14.96 | Přečteno: 458 | Diskuse

Vladislava Chourová

Darinka. Tam za duhovým mostem

Tolik let už uplynulo od doby, co jsem opustila říši lidí, svých milovaných a přešla přes duhový most. Je to přesně dvanáct let. A přesto si vše pamatuji úplně přesně. Jako by to bylo včera. Před lety si mě pořídila navzdory svým

16.4.2023 v 14:50 | Karma článku: 10.09 | Přečteno: 121 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 586 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 102 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1093

Kdo vůbec jsem. Prostě obyčejně neobyčejná ženská. Aktivně sportuji, miluji zvířata, přírodu, ráda se podívám na hezký film či přečtu hezkou knížku. Věřím v anděly strážné kteří u mě mají často pohotovost, boží mlýny a lásku, krásnou, čistou a upřímnou která může mít klidně čtyři nožičky a po celý rok nosit kožíšek.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...