Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Stařec s prstem na spoušti.

Neznám Vladimíra Vladimíroviče Putina natolik, abych ho mohla dopodrobna rozebrat zrovna tak jako ukrajinského presidenta Volodyje Zelenského. Do jejich niter nevidí nikdo, pouze Bůh. Věkový průměr dožití v Rusku činí plus mínus

nějakých šedesát let. U mužů patrně ještě méně. Nadměrné užívání národního lektvaru vodky se na lidském organismu neblaze podepíše. Takže z tohoto pohledu může být president Putin ve svých 69 letech považován za starce. Za nevypočitatelného stárnoucího muže, kterému ledacos může být úplně fuk. Většinu života už má za sebou, sužují ho různé nemoci v kombinaci s neduhy stáří a v hlavě mu šrotuje. Putin je bezpochybně silná osobnost, třebaže v negativním světle co se nerada smiřuje se stárnutím. Vzal na sebe roli ochránce a tím si možná získal valnou část svého národa.

Jak ale začalo přibývat problémů a to především s příchodem covid 19, začal si být možná vědom, že u některých Rusů a to především mladé generace začíná ztrácet body. A také že zestárnul a u vesla nebude donekonečna. Na Ukrajině se s menšími přestávkami bojuje nepřetržitě osm let. A on sebe v jakémsi paranoidním zjevení pasoval na spasitele ukrajinského lidu. Jenže se nemile přepočítal. Z prostého ukrajinského lidu z rodu kozáků povstali takřka přes noc nezlomní hrdinové co se nezalekli a jdou odhodlaně bránit svou zem před cizími vojsky. Samozřejmě s přispěním a pomoci okolního světa, který se postupně začal spojovat ve prospěch Ukrajiny.

Tatínek mi kdysi říkal, že když se ptal mladých ruských vojáků, kteří snad ani nevěděli kde jsou a proč tam jsou v roce 1968 při okupaci Československa proč chtějí bojovat, když je máme v srdcích vepsány jako májové osvoboditele, jeden z nich mu odpověděl slovy toho, kdo je na naše území poslal. Nás mnogo. V pětačtyřicátém naše město přijel osvobodit první ukrajinský front a hned za ním rudá armáda. Ti ruští vojáci co položili své životy v boji s Hitlerem se při dnešní situaci musí v hrobě obracet. Okolí osvobodili Američané, Pattonovy vojáci s rudou armádou. Snad by tam byla americká vojska mnohem dřív, ale bylo to nějak domluvené.

Jak se ta historie neblaze opakuje. Putin defakto udělal to samé. Do války na Ukrajině poslal sotva odrostlé děti, že jedou jen na nějaké vojenské cvičení společně s Bělorusy. Co asi od něho může svět čekat, když nechá postřílet vlastní mladé nezkušené vojáky základní služby. Jak může ještě někdo ve 21. století páchat taková zvěrstva, kdy hází bomby na obydlené oblasti, střílí do lidí na útěku ze země, vybombarduje porodnici, zastřelí nebohé děti s jejich maminkami zrovna tak jako nebohé pejsky v útulku a nad ZOO v níž strachy a především ze stresu a hluku umírají převážně starší zvířata v létají rakety. Toto je naprosto zvrhlý a odsouzeni hodný čin jednoho pomateného starce co si vzal jako rukojmí celý svět pod hrozbou rozpoutání 3. světové války za použití jaderných zbraní a vlastně konečné pro celou tuto planetu.

Svět to ví, alespoň kdo má zdravý rozum a do konfliktu s ním nepůjde. I když pokud by ten člověk byl skutečně  paranoidní, může kolem sebe vidět létat i neexistující letadla. Co jediné v tuto chvíli svět může učinit a činí tak, uvalit na Rusko různé sankce, které ho ekonomicky uvrhnou na samé dno, což samozřejmě pocítí prostí, obyčejní lidé, kteří za válku nemohou a mnozí o ní možná ani nevědí. I v Rusku se demonstruje. Lidé jsou bohužel na demonstracích zatýkáni podobně jako se dělo u nás před listopadem 1989. Demonstranti byli bráni jako podvratní živli rozvracející republiku a v Rusku je to asi nyní podobné. Dnes by možná mnozí lidé na ty demonstrace nešli, kdyby spatřili budoucnost za nějakých třicet let, kdy zestárnou a nebudou mít pomalu nikde zastání. Mladí se hypotékami zadluží na spoustu let a nikde nemají napsáno, že o střechu nad hlavou nakonec nepřijdou. Z jistoty se stala nejistota.

Máme tady válku na Ukrajině, máme tady uprchlíky s nimiž jsme naprosto nepočítali a jako země nejsme na větší příliv ani dostatečně připraveni. Česká republika donedávna patřila spíše k americké vizi vyznávající především věčnou krásu, dravý styl mládí, dynamičnost a ostré lokty. Na pracovním trhu měly šediny pramalou šanci. Nyní se situace patrně asi obrátí v neprospěch sice mladých, ale méně kvalifikovaných lidí, kde už budou bojovat s ukrajinskou pracovní silou. O těch starších padesáti let raději ani nemluvě. Nějakých dvě stě tisíc uprchlíků bychom asi ještě zvládli. A pokud se hned zapojí do pracovní činnosti, může to být na druhou stranu pro nás přínosem. Bude vyšší výběr daní a také vystřídají upracovanou generaci chystající se pomalu na odpočinek.

Zčásti se bez nich neobejdeme. Chybí nám řidiči, pracovníci v zemědělství, výrobních podnicích, zdravotnictví a sociálních službách. A také by začali vydělávat na důchody. Nerovnováha produktivní lidé a senioři by se potom až tak vychýlit nemusela. Myslím, že ať už válka skončí vítězstvím Ukrajiny, Ruska či nějakým smírem, mnozí uprchlíci, ponejvíce rodiny s dětmi tady už zůstanou a tím splní Jurečkův sen o potřebě mladých rodin s dětmi. Města a různí developeři budou muset asi namísto residencí pro bohaté začít stavět byty pro mladé lidi. České i Ukrajinské rodiny. Mohou to být i komunitní byty v nichž budou žít senioři společně s mladými rodinami.

Fialova pětikolka. Dá se považovat za ostudu této země a válka na Ukrajině prověřila skutečnou její tvář. Někdo může mít odlišný názor ale já ji za svou vládu tím jak hodila svůj vlastní národ přes palubu nepovažuji. Skoro všechny země EU se svým občanům snaží tíživou situaci jaká nastala alespoň z části ulehčit. Snižují sazbu DPH na pohonné hmoty a životně důležité věci včetně potravin. My jsme také členy EU, ale vláda s námi jedná jako s občany druhé kategorie. Jedná a tváří se jako bychom snad byli nejbohatší země v Evropě a tím zatahuje mnohé občany nejen do války ale i bídy. Což už se pozvolna bohužel začíná obracet proti ukrajinským uprchlíkům. Největší chyba nastala, kdy vláda nepožádala o finanční podporu pro uprchlíky EU tak jako Polsko. Vše rozdává zadarmo což může ale část uprchlíků zneužít. Proudí sem patrně nejen potřební z vybombardovaných měst s jednou taškou v jedné ruce a dítětem a v té druhé přepravka s kočičkou. Někteří prý se dokonce začínají vracet z Anglie kde vše grátis pro ně tak úplně není. Vypadá to, že část Evropy začíná cenit své zoubky a o chudé lidi valný zájem všude nebude.

Obrovská poklona patří českému národu co se týká té humanitární sbírky na Ukrajinu. Potkala jsem se s babičkou, slzy takřka na krajíčku co přinesla deky a přikrývku s tím, že válku sama zažila. Pomáhá i hodně mladých lidí což značí, že to s námi jako s národem není vůbec špatné a nezaslouží si, aby jimi pohrdala jejich vlastní vláda. Ale byli tito někdy vůbec jiní.

A pokud na západ od našich hranic poputují zase národové z afrického kontinentu, může toto být začátek konce velké Evropy a EU. Další miliony uprchlíků Evropa aniž zcela vyhladoví prostě nezvládne.

Rusko upadající postupně do bídy z něhož začínají odcházet i západní firmy a obchodní značky, na které jsou mnozí zvyklí. Na ty výkladní skříně by měli být vyvěšeny informace o probíhající válce, aby se dostaly k co nejvíce lidem. Klidně nad Ruskem vypustit tisíce balonku s informacemi a voláním po ukončení války a nastolení míru. Neviním ty obyčejné Rusy, kteří za nic nemohou. Potrestána by měla být zlovůle a činy presidenta Putina. Horší to bude, pokud je opravdu nemocný. S takovým člověkem se opravdu těžko vyjednává a asi se o to víc i soudí.

Na druhé straně za tím vším může stát boj o peníze, nerostné suroviny, náboženství i snaha mocných sil světa srazit doposud sociální Evropu na kolena.

Nikdo nechce válku, svět chce mír. Alespoň ten normální. Matky přece v bolestech  nerodí syny, aby umírali ve válce. Válku nikdy nerozpoutala žena - matka. Defakto prvním vrahem vlastního bratra byl dle Bible po vyhození z ráje Kain.

 

Autor: Vladislava Chourová | čtvrtek 10.3.2022 18:04 | karma článku: 14,64 | přečteno: 412x
  • Další články autora

Vladislava Chourová

Bydlím u své kočky.

Mnohý řekne jen kočka. Obyčejná svéhlavá kočka, která uzná za vhodné, kdy se má přijít pomazlit nebo si vůbec najít na svého páníčka čas. Moje kočičky však jsou vznešené, umazlené bytosti s velkým kočičím srdíčkem. Prostě dámy i

16.9.2023 v 19:38 | Karma: 19,56 | Přečteno: 402x | Diskuse| Společnost

Vladislava Chourová

MS v hokeji 2023.

Miluji hokej. Vlastně mě k němu přivedl můj tatínek. Zatímco on pln hrdosti celým svým srdcem fandil českému týmu, já jsem zase především v mladším věku fandila své zemi zaslíbené Kanadě, v níž jsem toužila žít. Jenže jak se říká,

16.5.2023 v 17:04 | Karma: 9,24 | Přečteno: 219x | Diskuse| Společnost

Vladislava Chourová

Staří jako Metuzalém a upachtění jako Mojžíš aneb důchod in memoriam.

Metuzalém žil neuvěřitelných 969 let. Tak praví kniha Genesiis. Dle vědeckého bádání se však může jednat o písařskou či překladatelskou chybu a Metuzalém by se na tamní dobu dožil úctyhodného Bohem požehnaného věku 81 let, kdy

13.5.2023 v 15:28 | Karma: 15,27 | Přečteno: 458x | Diskuse| Politika

Vladislava Chourová

Darinka. Tam za duhovým mostem

Tolik let už uplynulo od doby, co jsem opustila říši lidí, svých milovaných a přešla přes duhový most. Je to přesně dvanáct let. A přesto si vše pamatuji úplně přesně. Jako by to bylo včera. Před lety si mě pořídila navzdory svým

16.4.2023 v 14:50 | Karma: 10,09 | Přečteno: 122x | Diskuse| Miniblogy

Vladislava Chourová

Myšpulka z trojské ZOO se loučí se svými přáteli. Ví, že navždy.

Dlouho jsem se neozvala, já vím. Přece jen už jsem kočičí babička a i když stále vitální, věk už se stále více hlásí o slovo a stejně tak,

23.2.2023 v 23:43 | Karma: 24,37 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 104
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1128x
Kdo vůbec jsem. Prostě obyčejně neobyčejná ženská. Aktivně sportuji, miluji zvířata, přírodu, ráda se podívám na hezký film či přečtu hezkou knížku. Věřím v anděly strážné kteří u mě mají často pohotovost, boží mlýny a lásku, krásnou, čistou a upřímnou která může mít klidně čtyři nožičky a po celý rok nosit kožíšek.

Seznam rubrik