Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JV

Karma. Znám případ, kdy se dvacetiletá dcera a její čtyřicetiletá matka hlásily na úplně stejnou pracovní pozici v jisté firmě, která neměla lidi a chtěla jich vzít tak dvacet. Dvacetiletou vzali okamžitě, čtyřicetileté vzkázali, že vzali někoho jiného, pochopitelně mladšího, i když neměli lidi. Po padesátce je už nemožné najít práci. Pokud někdo chce prodlužovat věk odchodu do důchodu, tak musí udělat ještě další krok: pro zaměstnance nad padesát let zrušit odvody. Pak by po nich najednou byla poptávka asi jako dnes po starobních důchodcích, za které se odvody platit nemusí. Je strašné vědět o případech, kdy firmy vyhazují strážné, protože ještě nejsou v důchodu, aby je nahradili pracujícími důchodci. A ještě jim v den předání výpovědi říkají: kdybyste si vyřídil invalidní důchod, tak vás okamžitě vezmeme zpátky. Plno lidí píše, že jsou lidé, kteří pracují i v 75ti letech. Ano, většinou sedí na zadku v nějaké kanceláři. Žijeme ve velice podivném světě. Inspektoráty práce pracovní diskriminaci neřeší vůbec.

11 0
možnosti

Znám řemeslníky, které pracují v 75 letech. Pracují v pohodě, ne na plný úvazek. Ale je po nich poptávka, protože umí a je na ně spoleh. Jsou sice pomalejší, ale ti kdo je zaměstnají, děkují bohu, že to ještě nezabalili.

2 0
možnosti
IL

I65v38a50n10a 19L61a71n94c45e

19. 2. 2023 21:22

V Americe nic neobvyklého. Do práce dojede autem a potom o hůlčičce, nebo i s chodítkem, pokud to zaměstnavatel dovolí, se belhá a "pracuje". Znám paní, které je už 84 let, stojí u dveří v supermarketu, přivítá příchozí a zkontroluje učtenky u odcházejících. Sedm a půl hodin, které odpracuje, si nesmí sednout!Za dvě hodiny patnáctiminutovou přestávku na odpočinek, za čtyři hodiny hodinový oběd, který zaměstnavatel neplatí, a za další dvě hodiny poslední patnáctiminutovou přestávku.

5 0
možnosti
JK

J22a62n 12K18a81r11a63s69e39k

19. 2. 2023 21:27

to je fantasticka zeme. Se vubec nedivim, ze se tam snazi dostat tolikm lidi, taky bych chtel mit takovou moznost seberealizace jako ta 84 leta pani.

Slava USA.

5 0
možnosti
PK

Já pracuji na plný úvazek v 77. Mám ovšem vhodné povolání - vrátný, informátor. Jen ranní a odpolední, noční bych už asi nedal. Setkání se zajímavými lidmi - např. jsem si jako bývalý ekonom popovídal nedávno s Bělohradským, Švihlíkovou. Myslím si že mi práce prodlužuje aktivní život, i když spolužáci říkají - jsi otrok, nesvobodný, neužíváš života. Ale opakuji - mám mimořádné podmínky, štěstí a to každý nemá.

10 0
možnosti
JK

J35a16n 72K10a33r42a19s27e48k

19. 2. 2023 21:29

Vy ste fakt mluvil s Belohradskym? A nechal jste si od nej neco podepsat?

0 0
možnosti
PL

P57e46t23r 72L70o77r93e20n82c

19. 2. 2023 20:26

Děkuji za doplnění a snad i zmírnění té mezigenerační vřavy tady na webu.

V naší firmě (a asi celé branži) panuje natolik intenzivní pracovní tempo a konkurence, že většina mých starších kolegyň/kolegů odcházejí do penze vyčerpaní a s úlevou hned první den, kdy jim to zákon umožňuje. Mnozí pak jeou klidně i za méně peněz do předdůchodu...

V mnoha firmách berou staré "kancelářské" páky odchod do penze jako vysvobození od chaosu a bezpáteřnosti nadřízených mladých jupíků (míting, brífing, brainstorming), kterými se už nechtějí nechat bezohledně vláčet.

Ale vím, že mimo toto uvedené je i plno takových míst, zejména ve státní správě, kde se odchází do penze plně odpočato a vlastně i nerado...

9 0
možnosti
ZH

V jaké branži děláte?

0 0
možnosti
MK

Nesouhlasím s vaším tvrzením, že si politici odmítli připustit stárnutí populace.

Měli jsme tu politiky, kteří zavedli v roce 2012 první stupeň důchodové reformy. A pak jsme tu měli i politiky, kteří tuto reformu zrušili, aby získali prostředky pro uplácení voličů.

Kdyby reforma vydržela, mohly být její parametry dále vylepšovány v dalších letech a dnes už mohla nést první ovoce. To se však nestalo a dnešní nedostatek prostředků na chod důchodového systému lze řešit jen tím zvýšením důchodového věku.

2 4
možnosti
Foto

Ti uplácející mi vadí a to kupování si jakýchkoliv skupin. Tím rozdělili společnost.

0 0
možnosti
DR

"Tedy pokud zrovna nesedí v poslanecké sněmovně."

Tak tak. Takový Mareček Bendů, ten může jít do důchodu třeba v devadesáti. Pokud tedy vůbec půjde a kvůli své nenahraditelnosti ho nebudou muset od toho pultu vynést v zubech.

14 1
možnosti
ZH

:-) Osmašedesátník je dnes zdravotně stále ještě jura, který je schopen ještě zvládnout docela dost práce. Už nemusí dát 8 hodin ale třeba jen 4. Tedy nějaké ploužení je především vaše fantazie.

Chodím do skupiny lidí, kde je dost žen kolem sedmdesátky. Některé stále pracují, byť třeba brigádně. U nich je vidět zajímavý efekt. Je jasné, že jim to zdraví musí dovolit, ale přiměřenou prací zároveň své zdraví udržují. A jsou na tom mentálně lépe než jejich nepracující vrstevnice.

6 0
možnosti
Foto

A víte proč. Protože v důchodu dnešní osmdesátník strávil spoustu času v klidu a pohodě. Je odpočatý. Naopak můj strýček už se šoural v 58 letech, krátce po šedesátce zemřel. Srdce, cukrovka a cévní problémy vykonaly své. To jak se člověk bude v 60+ cítit a zda bude schopen pracovat či nikoliv třeba i na částečný úvazek nebo brigádu bude záležet především na zdravotním stavu. Nedávno jsem šla kolem vývěsky s parte. Byli tam lidé 59,60,61 jeden 75 a 80 let. Ženy i muži.

1 0
možnosti
JK

V naší firmě šlo za posledních 15 let do důchodu šest lidí, jeden z nich zažádal o předčasný důchod, všichni ostatní chodili do práce dál, dva si to prodloužili o dva až tři roky, tři další chodí do práce stále. Nevypadají jako stářím znavení lidé, peníze se hodí a doma je zřejmě nuda.

1 0
možnosti
Foto

Tak ono záleží především na zdraví a co dělají za práci. Když budu v kanceláři taky rok sem rok tam vadit nebude. A lidé ještě nechodí do důchodu ani v těch 65 letech. U nás ve městě třeba práce není a dojíždět tři hodiny ve starším věku za prací už také zmáhá. Jedna má spolužačka se ještě stará o svoji maminku, do práce dojíždí a v 55 letech vypadá o deset víc.

3 0
možnosti
  • Počet článků 104
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1128x
Kdo vůbec jsem. Prostě obyčejně neobyčejná ženská. Aktivně sportuji, miluji zvířata, přírodu, ráda se podívám na hezký film či přečtu hezkou knížku. Věřím v anděly strážné kteří u mě mají často pohotovost, boží mlýny a lásku, krásnou, čistou a upřímnou která může mít klidně čtyři nožičky a po celý rok nosit kožíšek.

Seznam rubrik